Nettvett

Nettvett-regler

Nettvett-reglene er både for barn og voksne. De er en bearbeiding av noen regler som er laget av den britiske Internett-eksperten John Carr sammen med Redd Barna.

1. Ikke fortell noen etternavnet ditt, adressen din eller hvor du bor, telefonnummeret hjemme eller hvilken skole du går på.
  2. Ikke gi fra deg informasjon om bank, pass eller lignende.
  3. Send ikke ut bilder av deg selv eller andre du kjenner, eller annen personlig informasjon
  4. Passord til datamaskinen og annet skal holdes hemmelig! Fortell det ikke en gang til dine beste venner.
  5. Spør foreldrene dine, læreren eller andre voksne , om lov før du laster ned spill, "plug-in"-programmer eller annet, før du melder deg på i konkurranser, eller før du gir ut e-postadressen din til noen.
  6. Si fra til foreldrene dine, læreren eller andre voksne, hvis noen sender deg meldinger eller bilder som du synes er ekle eller skumle, eller hvis du ser noe slikt på Internett.
  7. Husk at ingen kan tvinge deg til noe! Hvis du snakker med noen i et praterom som spør om noe du ikke har lyst å svare på, så skal du ikke svare.
  8. Svar heller aldri hvis noen sier noe du synes er ekkelt eller skummelt. Forlat i stedet praterommet.
  9. Svar aldri på ekkel eller skummel e-post, for eksempel fra folk i nyhetsgrupper.
  10. Husk at folk du møter på Internett, ikke nødvendigvis er den de sier de er!
  11. Skal du møte noen du har truffet på Internett, må du ALDRI gjøre det alene! En voksen må bli med deg på det første møtet, som bør skje på et offentlig sted og ikke hjemme hos noen.
  12. Ikke gå på tilbud som virker usannsynlig gode. De innebærer antagelig noe lureri.

Bruker du hodet, så kan Internett være en fantastisk port som åpnes ut mot verden. Vær smart på nett, så får du mange og fine opplevelser fremover!